Scratch programozás avagy a legkönnyebb mód hogy megtanulj programozni

Mi is az a Scratch?

A Scratch egy kifejezetten gyerekeknek készült programozást tanító felület ahol nagyon könnyen lehet elsajátítani a programozás alapjait. Én is ezen a platformon kezdtem el szórakozni a játékfejlesztéssel és egyből bele is estem.

Miért foglalkozok egyáltalán a Scratch programozással

A Scratch egy tökéletes platform lehet bárkinek nem csak gyerekeknek ahoz hogy megértse miként gondolkodik egy számítógép, ezen felül ha bárki ide téved aki még gyerek és most tart ott ahol én tartottam 5 évvel ezelőtt nekik szeretnék egy támaszt nyújtani hogy merre induljanak el.

A Scratch telepítése

A Scratch telepítése 2 féle képen lehetséges. Mind a kettőről szeretnék beszélni hiszen különböző embereknek különböző megoldások lehetnek jobbak

Offline Scratch programozás

A Scratch-nek az egyik verziója egy telepíthető program ami internet nélkül is futtatható. Ezt a programot a Scratch weboldaláról tudod letölteni.

Scratch letöltése

Miután megnyomtad a letöltés gombot el is kezdődhet letöltődni a Scratch.

Scratch letöltése

Miután megnyitottuk a telepítőt egy ilyen képernyő fogad. Nyomj a telepítés gombra.

Scratch telepítése

Miután feltelepült nyomj a befejezés gombra és kész is vagy.

Scratch telepítésének befejezése

Az online Scartch programozás

Van egy másik módja a Scratch programozásnak ami nem más mint a teljesen online történő használata. Ennek több előnye is van pl: az összes elkészített játék a felhőben lesz tárolva tehát bármeik eszközödről elérhető lesz. A Scratch oldalán tudsz regisztrálni majd a kezdj alkotni gombra nyomva el is kezdheted használni a Scratch szerkesztő programját.

A Scratch programozás alapjai

A Scratch programozás nagyon magától értetődő és könnyen tanulható. Teljesen magyar nyelven is elérhető a program. De ettől még lehet hogy valakinek nem egyértelmű mit kell csinálni úgyhogy beszéljünk át néhány alap dolgot.

A Scratch nyelvének  megváltoztatása

A bolygó ikonjánál tudod változtatni a program nyelvét. Fontos megjegyeznem ,hogy ez a letöltött programra vonatkozik nem az online verzióra.

Nézzük miből áll a a Scratch kezelőfelülete

Elsőnek vegyük a felső menüsort itt tudsz nyelvet változtatni menteni tippeket kapni és keresni.

a felső menüsör

Ez a legfőbb három oldal a Scratch programban a Kód a Jelmezek és a Hangok.

Scratch a három oldal

Ez az oldalsó kategória oszlop.

Scratch az oldalsó kockák kategóriái

Itt találod magukat a kockákat amiknek különböző funkcióik vannak

Scratch az oldalsó kockák

Itt találod magát a játékot és ahogy éppen kinéz.

maga a játék előnézete.

A Scratch karakter választó. Itt tudod beállítani a karaktereidet és itt tudsz létrehozni karaktereket is.

Scratch a karakterválasztó

Ez maga a tér ahova a kockákat lehet húzni ezzel programozni a játékot.

Scratch a hely ahova a kockákat húzhatod

De hogyan is működik Scratch programozás?

A program lényege a kockák azaz block-ok egymásba húzása így készítve el egy program logikáját.

Esőnek vegyük a start kockát hiszen ez minden program alapja. Ez az a kocka ami akkor fojtatódik ha megnyomják a zászló gombot. Mindig egy ilyennel kezd a programot.

Scratch A start kocka használata

fojtassuk a menj 10 blokkot kockával mi lényegében annyit tesz hogy a karakter 10 blokkal előrébb megy. Ez a 10-es szám átírható bármire és amire átírod annyit fog előre menni a karakter.

A menj x blokkot kocka.

Még egy dolgot szeretnék megemlíteni ami nem más mint az ismételd blokk ez a blokk ismételni fogja a azt a dolgot amit bele teszel addig ameddig te megadod nekik azt. A piros nyíl mutat az egész blokk struktúrára és a Lila nyíl mutat arra a részre ahol megadhatod, hogy hányszor ismétlődjön az adott cselekmény.

Ismétlés blokk

Szóval ennyi lenne ez a cikk nagyon sok oktató videó van fent a neten a Scratch-ről és szerintem elég könnyű megtanulni használni a programot. Szóval ha tetszett csekkold a többi cikkemet is például az unreal engine blueprint-ről szóló cikkemet.

Szólj hozzá!