c# programozás kezdőknek

Mi is az a c# programozás?

Hogy mért akarnál c# programozást kezdőként tanulni? Erre keressük a választ. A programozás kifejezést nem hiszem hogy sok embernek kellene elmagyaráznom de ha mégis valaki nem tudná a programozás az amikor egy programnyelven keresztül instrukciókat adunk egy számitógépnek. A c# egy bizonyos programozási nyelv amit a Microsoft fejlesztett a 90 es években hozott létre. Ekkor a Microsoft a Java nyelvet akarta kiegészíteni saját operációs rendszer specifikus függvényeivel amire viszont nem volt lehetősége a Sun Microsystemstől-el kötött licenc szerződés értelmében. A Sun Microsystemstől beperelte a Microsoftot ezért a Microsoft a Java eltávolítására kényszerültl. Így jött létre a Microsoft saját fejlesztőrendszerét a .NET-et(dotnet). Ennek a keretrendszereként jött létre a C# programnyelv első verziója.

Miért jó a c# programozás a kezdőknek?

A c# programozás, kezdőknek talán nem a legegyszerűbb nyelv ha valaki először ugrik fejest a programozás világába, de ha valaki megérti azt a pár komplikált dolgot akkor egy nagyon logikus és sok mindenre felhasználható objektum orientált programnyelvet kap.

Mi is az az objektum orientált nyelv?

Az Objektum orientált programnyelvet kint a c# és még sok más arra épülnek hogy egy csoportba tesz egy adag változót és az azokhoz tartotó függvényeket például van egy autó legyen ez az autó a csoport ennek az autónak van színe mérete stb, ezek a változók és tud menni fordulni ezek legyenek a függvények ezeket egy csoportba teszi a c# és ilyen csoportokból áll egy program ellentétben másféle programnyelvekkel.

hogy is lehet c# kódot írni?

Kezdő c# programozóknak nagyon tudom ajánlani mindenkinek a Visula Studio nevű programot ami a Microsoft által fejlesztett Kód Editor. Amint letöltöttük nyissuk meg a telepítőt és telepítsük fel a programot. Itt egy részletes videó ami sokat segíthet.

A videó!

Kezdjünk most már bele a c#-ba!

Nagyon Fontos

A c#-ban minden parancsot egy ; jellel kell lezárni például a Consol.Wirite()-ot is le kell zárni egy pontosvesszővel de az if(){} operátort nem kell! mivel ez nem egy parancs.

C# programozás ketdőknek: a változók

mik is azok a változók? a változók lényegében tároló dobozok ahol egy adatot tárolhatunk el mint például az 1 vagy a 29 ezen kívül tárolhatunk szavakat és vannak úgynevezett bool változók amikben 2 adatot tárolhatunk vagy azt ,hogy igaz vagy azt ,hogy hamis pl.: ha a lámpa fel van gyújtva akkor állítjuk a igaz-ra és ha le van oltva akkor hamisra.

Az int

az int az egész számok tárolására alkalmas változó. az int-et a képen látható módon hozhatod létre.

c# programozás kezdőknek - az int Int

a float

A float típusú változó tizedestört-es számok eltárolására alkalmas pl.: 9.21. Nagyon fontos hogy minden float értéke végére f betűt kell írni. Float változót a képen látható módon hozhatsz létre.

c# programozás kezdőknek - a float változó

String

A String az a bizonyos változó amiben szöveget lehet eltárolni. A String változó értékét fontos ,hogy idézőjelbe kell tenni. Stringet a képen látható módon hozhatsz létre.

A string változó

Bool

A bool egy különleges változó ami vagy igaz vagy hamis értéket tud eltárolni. Egy boolt így tudsz létrehozni:

A bool változó

Ezzel le is zárnám a változók témát talán még annyi ,hogy a változókra a nevükkel lehet hivatkozni a programban és számolni vele de erre még kitérünk a továbbiakban.

C# programozás ketdőknek: Kiírni valamit a konzolra

Minden programban valahogy megmutatjuk a felhasználónak az eredményeket ezt elsőként a Consol.Write(); paranccsal Lehet megtenni a Zárójelek között kell megadni a kiírandó értéket mint ahogy ezt a képen is láthatod.

c# programozás kezdőknek - Kiírni valamit a konzolra

ezen kívül például egy változót is bele lehet írni a Consol.Write(); parancs értékeként. Ezt a képen látható módon teheted meg.

Változó kiírása a konzolra

Ha ezt lefuttatod fent a zöld play gombbal, akkor elvileg egy ilyen ablakot kell kapjál

c# programozás - a program lefuttatása

Ha esetleg ez nem indul el neked, akkor várj, lehet hogy csak idő kell neki viszont ha 10 perc alatt sem fut le akkor mennyi vissza a telepítési részhez és nézd meg a videót.

C# programozás ketdőknek: Matematikai műveletek

A programokban nagyon gyakran használunk különböző matematikai műveleteket erről egy részletesebb cikket is írtam Unity Math avagy matematikai műveletek néven, ezen felül a kezdő c# programozóknak nagyon jó gyakorlófeladatot jelentenek.

összeadás

összeadni nagyon egyszerűen a + jellel lehet. Arra kell csak figyelni ,hogy csak float és int típusú változót lehet összeadni stringet nem!

kivonás

Kivonni a – jellel lehet a programozásban. Itt is érvényes ,hogy csak int-et és string-et lehet kivonni.

szorzás

Szorozni a * jellel lehet. Ugyanúgy érvényes ,hogy csak int-et int-tel float-ot float-tal lehet megszorozni.

osztás

osztani lehet / jelle ami a maradék nélküli eredményt fogja visszaadni és lehet osztani % jellel ami a maradékot is vissza fogja adni ha van. Ugyanaz érvényes mint a mint a többinél.

C# programozás ketdőknek: Mik is azok az “If” ek

A programozásban nagyon gyakran használjuk az if-ek et. lényegében ezzel megnézzük hogy valami igaz e? a képen látható módon használd az if-eket?

C# programozás kezdőknek - az If ek

Az „ifek” ellentéte az „else” ezzel meg lehet nézni ,hogy ha a felette lévő if hamis akkor belelép a program az else részbe és lefuttatja azt ami az else részben van. Az else a „más” angol nyelven.

KÉP9

C# programozás ketdőknek: Az input avagy hogyan kérjünk információt a felhasználótol

Az egyik legfontosabb dolog egy programban az az információ bekérése a felhasználótól. Ezt a Consol.Readline(); parancs beírásával lehet ezt elérni. PL:

Input bekérése

Ezt az információt el tudjuk tárolni egy String változóba. Fontos hogy amit a felhasználó beír az String típusú és nem tárolható int változóba(csak ha konvertáljuk de az egy nehezebb téma).

Input mentése változóba

C# programozás ketdőknek: A void függvények

A void függvények a legegyszerűbb módja annak ,hogy különböző részekre szedd a programodat például az 1.adatbevételi és a 2.Feldolgozási szekció. Void-okat meg lehet hívni a nevével és utána (); -al PL:

c# programozás a void fügvények

Egy Void függvénynek lehet paramétereket megadni de ez is egy magasabb szintű dolog.

C# programozás ketdőknek: A For loop

A for loop az utolsó része az alap szintű c# anyagnak. Ezek a loop-ok arra jók hogy van egy i számláló és ez a számláló mondjuk 10 akkor a program annyiszor fogja ismételni a for loop-on belül lévő parancsokat amennyi a számláló változó tehát az i. Ne ijedj meg ha egy kicsit komplikált a képen biztos érthető lesz. Kép:

C# programozás - a For loop

Egy tip: Ha beírod a „for” kulcsszót és nyomsz egy dupla tap-ot akkor kiegészíti automatikusan egy For Loopra. Cseréld ki a „Length” változót a hosszúság változóra ami annyi amennyiszer szeretnéd ,hogy a függvény lefusson. Fontos ,hogy a függvény addig fog futni ameddig a hosszúság változó kisebb mint az i, tehát ha a hosszúság 10 akkor a függvény 9 szer fog lefutni.

Lezárás

Ennyi lenne a c# programozás, kezdőknek természetesen ennél sokkal bonyolultabb dolgok vannak a c# nyelvben de ez ne zavarjon meg senkit az ,hogy elindult a programozás tanulásának útján. Remélem hasznos volt ez a cikk és ha igen mindenképp iratkozz fel az email listámra és kövess Pinteresten és YouTube-on, valamint csekkod a c# számológépről szóló cikkemet

“c# programozás kezdőknek” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!